2 Kasım 2010 Salı

BODY WORLDS TÜRKİYE

Ne body'miş ne world'müş arkadaş. Anamı ağlattı resmen. Şimdi her yıl düzenli olarak okulda yapılan geziler vardır bilirsiniz. Gerek Çanakkale gibi tarihi niteliği yüksek, gerek Antalya gibi kop kopu dehşet olan yerler gezilir. Ben de yıllardır bu gezilere katılmak için yırtındım durdum ama hep küçüksün dedi annem. Sonunda bir gezi için izin koparmayı başarabildim ama sormayın bunu yaparken neler çektiğimi.

İstanbul'a düzenlenecek olan bu gezi başta çok klasik gelebilir diğer güzelim iller duruken. Aa İstanbul'a tatilde bile giderim ki ben, İstanbul pırt, çok tanınmış yaa ora diyebilirsiniz. Ama asıl ama bi müzeyi gezmek. Müze BODY WORLDS adı verilen dünya çapında bi çalışma. Aslında Ankara'ya da getireceklermiş ama yeterli alan bulamadıkları için İstanbul'la sınırlı kalmış bu müzecik. Burda ölmüş insanların derilerinin yüzülmüş halleri var. Evet, böyle söyleyince son derece rahatsız edici ve mide kaldırıcı biliyorum ama bir nevi organ nakli gibi düşünün. Bu insanlarda kendini bilime adamış. Kadavralar üzerinden insan kasları ve vücut yapısı anlatılıyor. Tıp okumak isteyen ya da küçüklüğünden beri tıp tıp tıp okucam lan ben diye tutturup şu anda son derece kararsız olanlar için mükemmel bir müze. Mesleğim konusunda çok büyük etkisi olacağına inandığım bu müzenin sadece İstanbul'da olması son derece üzücü. Ama hazır İstanbul'a gitmişken gezilecek yer de çok demişler, Topkapı , Boğaz turu falan da katmışlar. Tek sorun Aralık gibi poponuzun dışarı çıkınca buz tuttuğu bir ayda olması.


Ben bu müzeyi bi araştırayım bakayım dedim google amcaya danıştım. Karşıma çıkan dehşet görüntülerden bahsetmeye gerek bile duymuyorum çünkü sizinde google'a body world yazıp bakıcağınızı biliyorum. En beğendiğim kısımlardan biri Yaşam Döngüsü kısmı oldu. İsterseniz şöyle alttaki yazıya bi göz atalım.

BODY WORLDS Yaşam Döngüsü sergisi ögeleri ve yerleştirmeler aşağıdaki sırada ilerler....
Olağanüstü Dehanın Yürek Burkan Eseri – Hücre bölünmesi hakkında bir multimedya gösterisi ile iki haftalık ile neredeyse dokuz aylık arasında değişen tarihi anatomik koleksiyonlardan alınmış ve plastine edilmiş hayret verici embriyolar ve ceninlerden oluşan bir seçkiyi kapsayan, döllenmeye ve doğum öncesi gelişme sırasında “yaşlanmaya” sarsıcı bir bakış. 

Smells Like Teen Spirit – Genç insanların yaratıcılığına bir övgü. Beynin bebeklikten çocukluğa ver ergenliğe kadarki gelişimine ve ergenlerin sanat, müzik, moda ve teknolojiyi etkileyen risk ve orijinalliğe olan düşkünlüklerine bakar. 

Sanatçının Bakışı – doğumda ve yaşamın ilerleyen bölümlerindeki görme duyusu ve görüşe dair çarpıcı bir teşhir. Göz hastalıklarından –katarakt ve retinal göz hastalığı- muzdarip Empresyonist ressamlar Claude Monet ve Edgar Degas’ın görüşünün bilgisayarlı simülasyonlarını sunar. Stanford Üniversitesi Oftalmoloji Profesörü Dr. Michael Marmor’un uzmanlığına başvurularak yaratılan teşhir, Monet’nin Giverney manzaralarının yaratımı sırasında karşı karşıya olduğu sorunlar ile Degas’nın Saçını Kurulayan Kadın tablosunu etkileyen görme sorunlarına ışık tutar. 

Asırlıklar Köyü – dünyanın farklı yerlerinde, yaşayan en yaşlı insanların bulunduğu coğrafi kümeler –Japonya’nın Okinawa bölgesinden, Sardinya’daki Ovodda’ya ve Pakistan’ın Hunza bölgesine kadar- hakkındaki bulguları sunar. Bu bölgelerde yaşayan ve uzun ömrün ne anlama geldiği hakkındaki kabullerimize kafa tutan bu insanların, bizlere de bir şeyler öğretebilecek ortak vasıfları ve yaşam tarzı uygulamaları olduğu görülmüştür.



İsimlere dikkat çekerim özellikle ikinciye. :D Cidden çok hoş ve gezilmesi gereken bir yer olduğunu düşünüyorum açıkcası. Anneanneme annemi ikna etme çabaları için de çoook ama çok teşekkür ediyorum. Umarım hayırlı bi yolculuk olur güzelce gidip güzelce döneriz. İstanbul'da olup da bu müzeyi gezmeyenlere de "salak" diyerekten yazıma son veriyorum.

Eğer sitesine şöyle bir göz atmak isterseniz buraya tık tık.

4 yorum:

  1. O cesetleri görsem düşer bayılırım ben korkudan be :D Ben mi ödleğim bunlar mı ürkütücü ? Sorun bende mi yoksa bu cesetciklerde mi ? :D:D

    YanıtlaSil
  2. hangi insan öldükten sonra kaslarından heykel yapılmasını izlemek isterki:S ?

    YanıtlaSil
  3. Bi tanem ben böyle ağır konulara ilgi duymayı gerektiren yaşı çoktan geçmişim her halde... Ben almayayım bu müzeden şimdilik.... SÇS Babişkon

    YanıtlaSil